Pyłek pszczeli – właściwości, dawkowanie

autor: admin_ryneksmaku

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu nakarmienia młodych owadów i trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, z jakich kwiatów jest zbierany.

Pyłek kwiatowy stanowi bogate źródło witamin – przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Znajdziemy w nim także bardzo dużo minerałów, zwłaszcza fosforu i potasu, ale i wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Pyłek pszczeli poprawia stan zdrowia, pobudza jasność umysłu, pomaga zwalczać zmęczenie, uodparnia organizm oraz wzmaga apetyt, wzmacnia żołądek, reguluje układ trawienny. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, polecany jest w przypadku objawów anoreksji. Zwiększa wytrzymałość fizyczną, jest pomocny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, skutecznie reguluje trawienie.

Posiada właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Wspólnie z miodem może być wykorzystywany do leczenia chorób alergicznych – leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wyciąg z pyłku kwiatowego ma też silne działanie przeciwbakteryjne. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie może zapobiegać przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.

Spożycie pyłku kwiatowego to zastrzyk energii i sposób na koncentrację, dlatego warto zaopatrzyć się w pyłek kwiatowy.

Profilaktyczne spożywanie pyłku kwiatowego oznacza przyjmowanie ok. 20-40 g (4-8 łyżeczek) substancji dziennie w osobnych dawkach. Najlepiej pyłek kwiatowy zażywać na ok. pół godziny przed posiłkiem. Możemy nim posypać posiłek lub dodać go do napoju.

Pamiętajmy jednak – każdy produkt pszczeli może wywołać reakcję uczuleniową i należy spożywać go z rozsądkiem!

0 komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz

Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakypy
0