Kindziuki, skiłądzie, kumpiaki, sery varškės sūris, sękacze, ser z jabłek… znacie litewskie specjały?
Jeśli nie, będzie szansa je skosztować już we wrześniu na Rynku Smaku w Katowicach 😎. Zapraszamy do stoiska Litewskie Rarytasy – Bracia Haydukiewicz. Jako jedyni w południowej Polsce sprowadzają z Litwy naturalne, domowe, ręcznie robione produkty spożywcze 😍.
Znajdziecie tutaj:
🍞 żytnie pieczywa na zakwasie, kwasy chlebowe, butelkowe i puszkowe, w tym kwasy niepasteryzowane robione wyłącznie z naturalnego ekologicznego chleba,
🥓 wędzone na zimno i/lub obsuszane wędliny wołowe i wieprzowe,
🧀 sery z mleka krowiego i koziego, również te głęboko suszone (idealne jako przystawka albo przekąska do piwa/wina!),
🍰 litewskie kultowe desery, w tym sękacze wypiekane domowym sposobem nad żarem węglowym, mrowiska, zefiry i wspomniany wcześniej, ręcznie robiony, mało słodki ser z jabłek (pycha jako naturalny deser albo zapiekany!),
🌲 domowe przetwory z leśnych owoców pochodzące z Dzukijskiego Parku Narodowego, w tym młode szyszki sosny, brusznica czy borówka,
🐟 ryby wędzone na zimno i śledzie marynowane,
💛💚❤ i wiele innych produktów typowych dla Litwy.