Cukier brązowy zdrowszy od białego? #ciekawostki

autor: admin_ryneksmaku

Ciekawostki o zdrowym odżywianiu.

Wiele osób w Polsce wybiera cukier brązowy zamiast białego kryształu, sądząc, że jest on zdrowszy i mniej kaloryczny. Nic bardziej mylnego! Oba te gatunki cukru zawierają sacharozę (tak szkodliwą dla zdrowia w nadmiarze). Jedyną różnicą są śladowe ilości minerałów znajdujące się w cukrze brązowym, nie czynią go jednak mniej szkodliwym dla zdrowia. 100 gramów brązowego cukru zawiera 373 kcal, a białego 396 kcal, różnica jest na tyle niewielka, że nie wpływa na nasze zdrowie przy rozsądnym jego spożywaniu.
Choć wiele osób teraz odpowie – „nawet minimalna różnica kaloryczności na korzyść brązowego jest dobra!”, dobrze, dlaczego więc jest on często aż kilkakrotnie droższy od cukru białego?

0 komentarz
0

You may also like